Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

Kóser recept ajánló: Libamáj zsidó módon

Kóserhús
Kóserhús
2021.12.26 13:47
Kóser recept ajánló: Libamáj zsidó módon

A kóser receptgyűjtemény rovatunkban szeretnénk izgalmasabbnál-izgalmasabb tippekkel szolgálni zsidó háziasszonyoknak. Első cikkünkben a bemutatjuk, hogyan készül a Libamáj zsidó módon. A Libamáj receptünkből 6 normál adag elkészítésére elég. Hozzávalók: 

50 dkg libamáj (hízott)
50 dkg libazsír
1 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis db paradicsom
1 db paprika (kisebb)
só, fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítés:

Széphízott, világos libamájat vegyünk. Folyóvíz alatt mossuk meg, és 1 órára áztassuk be hideg vízbe.
Közben a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk vastag gerezdekre, a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a paprikát keskeny szeletekre.
Egy akkora lábaskában, amibe épp belefér a máj, olvasszuk fel a libazsírt.
A zsírba csúsztassuk bele a májat, rakjuk körbe a zöldségekkel. Várjuk meg, míg bugyogni-pezsegni kezd, és vegyük nagyon kicsire a lángot.
Anélkül, hogy lefednénk, süssük kb. 1 óráig. Közben a zsír csak épp, hogy pezsegjen.
Akkor jó, ha a zsír letisztul (kifő belőle a víz), eközben be is sötétedik a máj is és a zsír is. Ekkor hintsük meg a zsírt két nagy csipet sóval. (Ne többel,sózni a tányéron islehet.)
Pezsegtessük még 1-2 percig, és zárjuk el a tüzet. Várjunk 10-15 percet, hogy a zsír leülepedjen. Most egy széles lapáttal nyúljunk a máj alá, helyezzük át egy mély tálaló tálba (pl. jénaiba), és öntsük köré-rá a zsírt, hogy az minél jobban elfedje a májat, csak a "háta" emelkedjen ki a zsírból. Ha szeretjük, a zsír "ruskóját" is mellé szedhetjük. (Szerintem ez az egyik legjobb része.) Díszítésként meghinthetjük a tetejétegy csipet pirospaprikával.
Alaposan hűtsük le, fagyasszuk ki. Zsírját barna kenyérre kenve, a májat leheletvékony szeletekre vágva fogyasztjuk. Kínáljunk mellélilahagymát, idényzöldséget.